Zdecydowanie jednym z najtrudniejszych aspektów samodzielnego projektowania domu jest urządzenie kuchni. Szczególnie problematyczną częścią projektu zazwyczaj są meble kuchenne. Jaki materiał wybrać? Jakie blaty kuchenne będą najlepsze? Czym różnią się fronty laminowane od lakierowanych? To tylko kilka z dziesiątek pytań, które pojawiają się podczas planowania tego strategicznego pomieszczenia. Dlatego poniżej rozjaśniamy temat wyboru materiałów do kuchni. Dowiemy się między innymi, z czego mogą być wykonane meble kuchenne, z jakiego materiału blat będzie najtrwalszy i jak dobrać materiały do budżetu projektu.
Z czego najlepiej wykonać fronty kuchenne?
Wybór materiału na fronty kuchenne jest kluczowy zarówno w aspekcie wizualnym, jak i funkcjonalnym każdej kuchni. Na rynku istnieje wiele rozwiązań, a każde z nich ma swoje wady i zalety, które po krótce omawiamy poniżej.
Fronty laminowane
Płyty wiórowe laminowane to zdecydowanie najpopularniejszy materiał na meble kuchenne. Wśród ich największych zalet wymieniane są m.in duża odporność na ścieranie i zarysowania oraz dobry stosunek ceny do jakości. Jeśli zastanawiamy się jaki materiał na meble kuchenne wybrać przy ograniczonym budżecie, płyty laminowane będą zdecydowanie najlepszym wyborem. Fronty laminowane są także zdecydowanie najbardziej różnorodne pod względem wizualnym. Na rynku dostępny jest szeroki wybór dekorów, dzięki któremu możemy uzyskać między innymi imitację drewna bądź kamienia. Przykładami takich dekorów są:
- R55023 Cottage Pine – dekor imitujący drewno sosnowe w ciepłym, miodowo-bursztynowym wybarwieniu i widocznym, charakterystycznym usłojeniu;
- S63051 Marmur Bianco – dekor stanowiący wierną imitację marmuru z ozdobnym, poprzecznym żyłowaniem;
- F76146 Terrazzo Brązowe – elegancki, ciemny dekor imitujący kamień ze złotymi wtrąceniami.
Fronty z płyty MDF – foliowane, lakierowane, akrylowe i fornirowane
Oprócz płyt laminowanych równie popularnym materiałem na fronty meblowe jest płyta MDF pokryta folią, lakierem, akrylem bądź fornirem. Zdecydowanie najtańszą i najmniej trwałą opcją są fronty foliowane, które są polecane jedynie do mało używanych kuchni.
Znacznie lepszą pod względem wizualnym i funkcjonalnym opcją są fronty lakierowane. Do ich zalet zaliczamy możliwość wybarwienia w dowolnym kolorze, elegancki wygląd i możliwość uzyskania frezowanych uchwytów. Warto jednak zaznaczyć, że da się uzyskać na nich efektu drewna bądź innego materiału. Ich największa wadą jest dość duża podatność na uszkodzenia oraz wrażliwość na promieniowanie UV, co często skutkuje odbarwieniami frontów narażonych na działanie promieni słonecznych.
Alternatywnym rozwiązaniem są fronty akrylowe, które są bardziej odporne na uszkodzenia. Dodatkowo nie straszne im wysokie temperatury, a także nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych. Nie są one jednak wolne od wad – nie dość, że gama kolorystyczna frontów akrylowych jest dość ograniczona, to jeszcze nie ma możliwości wykonywania w nich frezów.
Ostatnią grupą są fronty fornirowane, które łączą w sobie funkcjonalne zalety płyty meblowej z walorami estetycznymi drewna. Kuchnia z frontami fornirowanymi, szczególnie w matowym wykończeniu, sprawia wrażenie niezwykle ekskluzywnej oraz eleganckiej. Jednak oczywiście materiał ten ma też swoje wady. Wsród nich najczęściej wymieniane są: brak odporności na wilgoć i parę wodną, zmiana koloru pod wpływem bezpośredniego światła słonecznego oraz dość wysoka cena.
Blaty kuchenne – z jakiego materiału będą najlepszym wyborem?
Również materiały na blaty kuchenne są bardzo różnorodne zarówno pod względem estetycznym, jak i funkcjonalnym. Zastanawiając się, jaki materiał na blat kuchenny wybrać, należy wziąć pod uwagę jego możliwości techniczne odnośnie grubości i wytrzymałości, a także łatwość w utrzymaniu czystości. Najbardziej popularnym wyborem są blaty kuchenne wykonane z płyty laminowanej HPL. Wśród ich zalet wymieniane są: duża ilość różnorodnych dekorów do wyboru, łatwość w utrzymaniu czystości, a także wytrzymałość na zarysowania. Natomiast główną wadą jest niska wodoodporność oraz możliwość odkształceń na skutek długotrwałego kontaktu z wodą. Wolny od tych wad będzie natomiast blat z laminatu kompaktowego. Ponadto są to blaty samonośne, a technologa ta pozwala na wykonywanie cienkich blatów o grubości 12 mm, które świetnie sprawdzają się w minimalistycznych kuchniach.
Osobną kategorią są blaty z naturalnych materiałów – drewna oraz kamienia. Blaty drewniane mają elegancki, ponadczasowy charakter i są proste w renowacji. Drewno to jednak dość kłopotliwy materiał na blat kuchenny. Cechuje go bowiem brak odporności na działanie wody oraz pary wodnej, a także podatność na uszkodzenia i zarysowania. Swoich zwolenników mają także blaty z naturalnego kamienia. Te z kolei są odporne na uszkodzenia i zarysowania, jednak podobnie jak blaty drewniane, również wymagają stałej impregnacji. Warto również wspomnieć, że blaty kamienne są ciężkie i chłodne w dotyku. Wolne od tych wad są natomiast blaty z konglomeratu, czyli rozdrobnionego kamienia połączonego z żywicą. Z powodzeniem zastępują one blaty kamienne, stanowiąc tańszą i bardziej funkcjonalną alternatywę. Ostatnie w naszym zestawieniu są blaty ze spieków kwarcowych, które z roku na rok zyskują na popularności. Blat ze spieku charakteryzuje się dużą odpornością na uszkodzenia oraz zarysowania. Ponadto technologia ta pozwala na tworzenie bardzo cienkich blatów, które mają zaledwie 7 mm grubości. Spieki kwarcowe to materiały z najwyższej półki cenowej, jednak ich cena idzie w parze z wysoką jakością i trwałością.
Poszukując inspiracji i pomocy w doborze blatów możemy skorzystać z Platformy Woodlove.to, dzięki której poznamy wszelkie zagadnienia związane z wnętrzarstwem i krok po kroku stworzymy przestrzeń, która sprosta naszym oczekiwaniom.
Artykuł sponsorowany.