Przestrzenny blat kuchenny stanowi wartościowy dodatek do każdej kuchni. Nie tylko poprawia jej wizerunek, ale jest także wysoce funkcjonalnym elementem wyposażenia. Na rynku dostępne są zarówno stosunkowo niedrogie modele, jak i blaty kosztujące więcej niż wszystkie kuchenne sprzęty AGD i szafki razem wzięte. Różnią się między sobą swoimi parametrami – odpornością na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia, zarysowania oraz działanie wysokich temperatur. Największy wpływ na to ma rodzaj materiału, z którego został wykonany dany blat kuchenny.
Czy drewniany blat kuchenny jest dobrym pomysłem?
Drewno jest wyjątkowo estetycznie wyglądającym materiałem i tego typu blaty są miłe w dotyku. Sprawdzą się w rozmaitych kuchennych stylizacjach. Nie zachwycają jednakże pod względem odporności na częsty kontakt z wilgocią oraz zarysowania. Wystarczy, że postawimy na takim blacie gorący garnek, aby powstało odbarwienie. Większość modeli składa się z wielu kawałków drewna i tym samym trudno doprowadzić do ich odkształcenia. Chociaż niektórzy producenci określają takie blaty mianem litych, oznacza to jedynie to, że podczas ich budowy nie została użyta płyta wiórowa. Prawdziwie blaty kuchennego z litego drewna gorzej się sprawdzają w kuchni. Zazwyczaj wykonywane są jedynie na specjalne zamówienie. Aby zwiększyć żywotność naszych drewnianych blatów, warto zdecydować się na ich olejowanie lub lakierowanie.
Z czego wynika popularność kamiennych blatów kuchennych?
Przeważnie mówiąc o tego typu blatach, chodzi o modele wykonane z granitu. Oferują one niezwykłą trwałość, której nie dorównuje żaden inny rodzaj blatów kuchennych. Nie musimy martwić się o zarysowania nożem, plamy, odbarwienia czy też uszkodzenia mechaniczne. Zakup takiego produktu stanowi rozsądną inwestycję, gdyż posłuży nam przez wiele lat. Przeglądając modele granitowe mamy do wyboru rozmaite naturalne wzory oraz kolory kamienia. Z łatwością znajdziemy taki blat, który będzie pasował do wystroju naszej kuchni. Ich kolejną zaletą jest możliwość obróbki krawędzi oraz miejsc styku blatu z podwieszanymi zlewozmywakami. Konieczne jest jednak w takim przypadku pomoc fachowca od montażu, za którą przyjdzie nam sporo zapłacić. Blaty kamienne z marmuru gorzej sprawdzają się w kuchni z uwagi na mniejsza odporność na zaplamienia oraz kwasy pochodzące z produktów spożywczych. Jedyną zaletą tego materiału jest jego efektowny wygląd. Tym samym wybór marmurowego blatu kamienne jest po prostu niepraktyczny.
Alternatywny materiał dla osób dysponujących większym budżetem
Chodzi mianowicie o tak zwane blaty kompozytowe, składające się z mieszanki syntetycznej żywicy z naturalnymi materiałami. Żywica akrylowa lub poliestrowa stanowi 30% kompozytu. Z tego powodu takie blaty nieco przypominają w dotyku i w wyglądzie plastik. Różnią się tym samym od blatów konglomeratowych, które są stosunkowo podobne do modeli wykonanych w całości z naturalnego kamienia. Z uwagi na termoplastycznych charakter kompozytu, bez problemów możemy uformować go w dowolny kształt, zachowując jednocześnie efekt jednolitej bryły. Blaty kompozytowe dostępne są w licznych kolorach.