Na wyposażeniu lokali gastronomicznych znajdują się sprzęty z powłokami non-stick, które z czasem tracą swoje właściwości. W przypadku ich zużycia dobrym rozwiązaniem jest renowacja. Dzięki temu zabiegowi można znacznie przedłużyć żywotność patelni, garnków czy blach do pieczenia. Dlaczego jeszcze warto poddawać sprzęty regeneracji?
Jak rozpoznać, że powłoka sprzętu jest zużyta?
W lokalach gastronomicznych najczęściej wykorzystywane są sprzęty z powłoką teflonową o właściwościach nieprzywierających, tzw. non-stick. Powłoki są odporne na ścieranie i działanie wysokich temperatur. Niestety nawet najwyższej jakości garnki, patelnie czy blachy ulegają zużyciu. Wówczas na powierzchni widoczne są zarysowania, wgniecenia i inne uszkodzenia. Przez nierówną powierzchnię dania smażą się nierównomiernie. W takiej sytuacji konieczne jest użycie większej ilości tłuszczu. Z czasem mogą również wystąpić przebarwienia, co jest spowodowane długotrwałym kontaktem z żywnością. Wszelkiego rodzaju uszkodzenia czy odbarwienia sprawiają, że powłoka non-stick traci swoje właściwości. Zniszczone sprzęty z powłoką nieprzywierającą warto poddać regeneracji. Proces można przeprowadzić na sprzętach takich jak patelnie gazowe i elektryczne, garnki, gofrownice czy blachy piekarnicze. Dzięki regeneracji jest możliwość znacznego wydłużenia okresu użytkowania sprzętu.
Dlaczego warto regenerować powłoki?
Powłoki, które uległy zużyciu nie nadają się do dalszego użytkowania. Wykorzystując patelnie czy garnki ze zniszczoną powłoką potrawy przywierają do powierzchni i łatwo przypalają się, co wpływa na smak dań. Od jakości serwowanych potraw zależy renoma restauracji czy baru, dlatego nie warto ryzykować używając zniszczonych sprzętów. W takiej sytuacji należy wymienić lub zregenerować naczynia gastronomiczne. Dużo lepszym rozwiązaniem jest usługa regeneracji, dzięki czemu nie ma konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów na nowy, drogi sprzęt. Renowacja powłok gastronomicznych pozwala zregenerować sprzęt eksploatowany na co dzień w restauracjach i barach. Proces renowacji można wykonywać wielokrotnie – wszystko zależy od jakości sprzętu i wytrzymałości jego podłoża. Renowacja naczyń gastronomicznych pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale również ma korzystny wpływ na środowisko naturalne. Dzięki renowacji nie przyczyniamy się do marnowania zasobów, ponieważ są ponownie wykorzystywane. Wymiana powłok pozwala zaoszczędzić prawie 80% energii zużytej do produkcji nowych naczyń gastronomicznych.
Komu zlecić profesjonalną renowację powłok?
Na rynku funkcjonują firmy, które specjalizują się w renowacji sprzętu gastronomicznego. Jedną z nich jest Nelvi Gastro (https://nelvigastro.pl/), kierująca usługi do branży HoReCa. Firma świadczy usługi regeneracji sprzętu poprzez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®. Powłoki charakteryzują się długą żywotnością i wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Poddając patelnie czy garnki regularnej renowacji nie ma konieczności wymiany sprzętu na nowy przez długi czas. Naczynia gastronomiczne zyskują nowe życie i doskonale spełniają swoje funkcje. Dzięki regeneracji powłok codzienna praca w kuchni będzie nie tylko łatwiejsza, ale również przyjemniejsza.
Materiał partnera.