Drzewa pigwy dają złoty, aromatyczny owoc znany pod naukową nazwą Cydonia oblonga. W Azji Zachodniej i krajach tropikalnych pigwa jest miękka i soczysta, natomiast w Ameryce Północnej pigwa ma twardszą skórkę i bardziej zwarty miąższ. Jeśli żyjesz w chłodniejszym klimacie, ugotuj pigwę przed jej spożyciem, aby była bardziej smaczna. Wybieraj duże, jędrne pigwy o małym lub zerowym zabarwieniu na zielono i obchodź się z nimi ostrożnie, ponieważ łatwo ulegają obiciu.
Poniżej dowiesz czym jest wspaniała pigwa – jak ją jeść i jakie ma korzystne właściwości zdrowotne.
Galaretka z pigwy
Pigwa ma wysoką zawartość pektyn, jest więc popularna w dżemach i galaretkach. Pektyna jest rodzajem węglowodanu, który w wyniku oddziaływania chemicznego z substancjami kwasowymi i cukrem wytwarza strukturę i sztywność w galarecie. Galaretka z pigwy powstaje przez krojenie surowych, nieobranych pigw i gotowanie na wolnym ogniu przez 25 minut. Następnie odsączamy soki i gotujemy je z cukrem i sokiem z cytryny. Galaretkę zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje i przyklei się do łyżki. Usuń pianę i użyj galaretki lub możesz ją użyć później.
Jak jeść pieczone pigwy
Pieczemy pigwy i spożywamy je jako ciepłą, łagodną przekąskę lub podajemy na lody lub anielskie ciasto na deser. Należy rozgrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Następnie rdzeń, ćwiartkę i inne twarde miejsca na pigwie należy odkleić. Nakładać plastry w naczyniu do pieczenia, następnie skropić miodem i posypać sokiem cytrusowym i wodą. Użyj soku z cytryny, limonki, jabłka lub pomarańczy, w zależności od preferencji. Przykrywamy i pieczemy przez godzinę lub aż plastry staną się półprzezroczyste. Zdejmij pokrywę i piecz przez dodatkowe 10 minut, aby zagęścić soki.
Jak jeść smażoną pigwę
Pigwy podzielić i obrać przed kłusownictwem lub gotowaniem. W dużym garnku zmieszaj wodę, środek słodzący i sok z cytrusów. Użyj na przykład siedmiu filiżanek wody i jednej filiżanki substancji słodzącej na 6 do 8 pigw. Nie używaj sztucznych substancji słodzących, ale spróbuj miodu, syropu z agawy lub cukru. Jeśli wolisz, dodaj trochę wanilii, lub użyj innych przypraw. Pigwy dusimy w wodzie tak długo, aż będzie można je łatwo przekłuć ostrym nożem, około jednej do dwóch godzin, w zależności od wielkości.
Membrillo – Jak jeść cukierki z pigwy
Przygotuj Membrillo, zwane również pastą pigwową, poprzez zroszenie z cytryną i 1 wanilią na 4 do 5 pigw. Przed przyrządzeniem należy umyć i usunąć mączkę z pigwy, ale zachować skórę. Po zakończeniu procesu należy zachować ciecze i odstawić na bok poszczególne części pigwy. Pikantną pigwę oczyścić przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Przecier z pigwy zmieszać z równą ilością cukru i 1 łyżką soku z cytryny na filiżankę pigwy. Ponownie podgrzać i dusić jeszcze przez dwie do trzech godzin lub do momentu, gdy pigwa zgęstnieje w pastę. Jeść z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru.
Jak jeść surową pigwę
Jedz pigwę, jeśli jesteś w klimacie tropikalnym. W gorętszych krajach wełniana skórka pigwy znika, a owoce stają się bardziej miękkie i mniej kwaśne. Unikaj surowej pigwy z zimniejszych klimatów z powodu chemikaliów garbników, które mają nieprzyjemny smak i zakłócają trawienie. Jedna zwykła pigwa ma 50 kalorii z węglowodanów, 2 g błonnika, 25 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz niewielkie ilości żelaza i wapnia.
Inne ciekawe informacje na temat wspaniałego owocu jakim jest Pigwa:
Pigwa jest bogata w składniki odżywcze
Pigwy zawierają błonnik oraz kilka niezbędnych witamin i minerałów, dzięki czemu stanowią pożywny dodatek do prawie każdej diety.
Pojedyncza, 92-gramowa pigwa dostarcza następujących składników:
- Kalorie: 52
- Tłuszcz: 0 gramów
- Białko: 0,3 grama
- Węgiel: 14 gramów
- Błonnik: 1,75 grama
- Witamina C: 15% dziennego zapotrzebowania
- Tiamina (witamina B1): 1,5%
- Witamina B6: 2%
- Miedź: 13%
- Żelazo: 3,6%
- Potas: 4%
- Magnez: 2%
Jak widać, owoc ten dostarcza umiarkowanych ilości witaminy C i miedzi oraz małych ilości witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu.
Chociaż nie są one niezwykle bogate w żaden konkretny związek, pigwy oferują szeroki wachlarz składników odżywczych dla bardzo niewielu kalorii.
Pigwy zawierają silne antyoksydanty
Wiele korzyści związanych z pigwami można przypisać bogatej podaży antyoksydantów w owocach.
Przeciwutleniacze zmniejszają stres metaboliczny, obniżają stan zapalny i chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które są niestabilnymi molekułami.
Niektóre badania sugerują, że niektóre przeciwutleniacze w pigwach, w tym flawonole, takie jak kwercetyna i kaempferol, zmniejszają stan zapalny i chronią przed przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby serca.
Pigwa może pomóc w radzeniu sobie z mdłościami spowodowanymi ciążą
Niektóre z najczęstszych objawów we wczesnym okresie ciąży to mdłości i wymioty.
Niektóre badania wskazują, że pigwy mogą pomóc w złagodzeniu tych objawów.
Jedno z badań przeprowadzonych na 76 kobietach w ciąży wykazało, że 1 łyżka stołowa (15 ml) syropu z pigwy była znacznie skuteczniejsza niż 20 mg witaminy B6 w zmniejszaniu nudności wywołanych ciążą.
Pigwa może złagodzić problemy trawienne
Pigwy są od dawna stosowane w medycynie tradycyjnej i ludowej w leczeniu różnych zaburzeń trawiennych.
Najnowsze badania sugerują, że ekstrakt z pigwy może chronić tkanki jelitowe przed uszkodzeniami związanymi z nieswoistymi zapaleniami jelit (IBD), takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
W badaniu przeprowadzonym na szczurach z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, te, którym podano ekstrakt i sok z pigwy, znacznie zmniejszyły uszkodzenia tkanki jelita grubego, w porównaniu z grupą kontrolną.
Pigwa może zmniejszyć objawy refluksu kwasowego
Kilka badań sugeruje, że syrop z pigwy może pomóc w leczeniu objawów choroby refluksowej żołądkowo-przełykowej, powszechnie znanej jako refluks kwaśny.
7-tygodniowe badanie przeprowadzone na 80 dzieciach z kwaśnym refluksem wykazało, że codzienne uzupełnianie syropem pigwowym jest równie skuteczne jak tradycyjnie stosowane leki łagodzące objawy tej choroby.
W badaniu przeprowadzonym u 137 kobiet w ciąży wykazano, że 10-mg syropu pigwowego przyjmowanego po posiłkach jest równie skuteczny jak tradycyjny lek łagodzący objawy refluksu kwaśnego.
Ponadto, w 4 tygodniowym badaniu u 96 dzieci z kwaśnym refluksem, stosowanie koncentratu pigwy obok tradycyjnych leków w większym stopniu poprawiło objawy – takie jak wymioty, awersja do jedzenia, bóle brzucha i bóle brzucha – niż samo przyjmowanie leków.