Patelnia, zaraz obok rondla oraz garnka, to ważny element urządzenia kuchennego. Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane oraz teflonowe. Ze specjalną warstwą nieprzywierającą oraz owe, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Pozostałe do naleśników, natomiast pozostałe do grillowanego kurczaka. Jedne są doskonałe do kuchenek gazowych, natomiast także pozostałe sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Tak duży asortyment patelni na rynku może być nie lada wyzwaniem, aby pośród tylu modeli odnaleźć ową dostosowaną do własnych potrzeb. Natomiast, jak wybrać patelnie nieprzywierające, aby dobrze realizowały swoje zadanie?
Jakie patelnie kupić?
Patelnia musi być wykonana z produktów, jakie pozwolą zdrowo smażyć, dusić oraz zapiekać. Takie produkty nie mają prawa zmieniać cech organoleptycznych oraz syntetycznych gotowanych w nich potraw. Nie do rozważenia jest, aby wydawały przy kontakcie z żywnością niebezpieczne dla zdrowia biopierwiastki. Takim patelniom od zawsze trzeba mówić „nie” oraz zupełnie nie polecać ich innym osobom. Odpowiednia patelnia, jaką kupuje się na lata, musi być relatywnie duża oraz mieć grube dno, jakie zapobiegnie przegrzewaniu.
Pośród najpopularniejszych od lat są patelnie z powłoką nieprzywierającą. Najlepsze oraz szczególnie odporne są te o potrójnej warstwie, jakie zapewniają smażenie bez tłuszczu bez przywierania potraw. Ich dużą wartością jest wielki asortyment oraz relatywnie niewielka cena. Wadą jednak łatwość zniszczenia warstwy poprzez metalowe przyrządy kuchenne. Patelnię z uszkodzoną warstwą należy natychmiast wymienić. Zachowując natomiast ważne zasady połączone z wykorzystaniem tychże patelni, można się nimi cieszyć poprzez lata.
Patelnie stalowe
Garnki zrobione ze stali nierdzewnej wyróżniają się wielką odpornością oraz wytrzymałością, identycznie jak żeliwne (natomiast patelnie stalowe są od nich znacznie lżejsze). Do ich najistotniejszych walorów kwalifikuje się również wytrzymałość na rdzę, zadrapania oraz duże temperatury. Naczynie stalowe nagrzewa się wolniej aniżeli np. aluminiowe, natomiast w rezultacie nagrzane danie, choćby po wyłączeniu palnika dłużej jest ciepłe. Przed pierwszym zastosowaniem patelni stalowej pamiętaj o tym, iż należy ją wcześniej zahartować, by w efekcie potrawy nie przywierały do dna.
Patelnie grillowe
Gdy nie mamy ogrodu czy planujemy cieszyć się smakami grillowanych potraw także poza sezonem, najtrafniejszym zakupem będzie patelnia grillowa, jaka różni się od pozostałych tymże, iż z jej dna wystają duże prążki tworzące długie rowki. W tychże przestrzeniach składa się zbytek tłuszczu, natomiast ryba czy pierś kurczaka, opierając się na prążkach, nie przywiera do podłoża.