Blaty kuchenne możemy obecnie wykonać z różnych materiałów. Jednym z najpopularniejszych w ostatnich latach jest kamień – wykonane z niego blaty kojarzą się z solidnością, naturalnością oraz wysoką trwałością. Walory użytkowe kamiennych blatów zależą jednak od wybranego materiału. Jednym z najlepszych jest granit, który posiada szczególnie cenione w wymagającym środowisku kuchennym właściwości. Dlaczego warto wybrać blaty granitowe do kuchni?
Granit i jego unikalne właściwości użytkowe
Granit jest jednym z najtwardszych i najsolidniejszych kamieni naturalnych, z których wykonuje się różnego rodzaju domowe powierzchnie użytkowe. Charakteryzuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, oddziaływanie wysokich temperatur oraz substancji o kwaśnym odczynie. Granit prezentuje się ponadto bardzo estetycznie, oryginalnie i ponadczasowo, przez co wykonane na jego bazie blaty kuchenne pełnią nie tylko funkcję użytkową, ale także zdobią wnętrze, w efektowny sposób podkreślając jego elegancki charakter.
Właściwości granitu sprawiają, że możemy bez ryzyka uszkodzenia powierzchni roboczej ustawiać na niej gorące naczynia i garnki – bez konieczności stosowania dodatkowych podkładek ochronnych. Możliwe jest także krojenie produktów spożywczych bezpośrednio na blacie, rozbijanie mięsa oraz ustawianie ciężkich sprzętów kuchennych bez obaw o naruszenie, zarysowanie czy zniszczenie z czasem blatów kuchennych. Wysoka odporność na działanie kwasów pozwala bez obaw korzystać w kuchni z takich produktów spożywczych, jak ocet, wino, owoce cytrusowe czy inne kwaśne artykuły.
Dlaczego inwestycja w blaty granitowe do kuchni się opłaca?
Prawidłowo zaimpregnowane blaty granitowe są łatwe w czyszczeniu, nie chłoną płynów oraz nie ulegają nieestetycznym odbarwieniom, przez co przez cały okres użytkowania zachowują swój blask i nienaganny wygląd. Naturalny charakter powierzchni sprzyja także naszemu zdrowiu – brak dodatku szkodliwych związków chemicznych sprawia, że blaty są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością, a unikalne właściwości zapobiegające namnażaniu się bakterii sprawiają, że korzystanie z nich jest w pełni higieniczne oraz bezpieczne dla całej rodziny. Prawidłowo zaimpregnowany blat wymaga ponownej konserwacji dopiero po kilku latach, co sprawia, że jego użytkowanie jest proste, wygodne i mało problematyczne.
Ogromną zaletą blatów wykonanych z naturalnego granitu jest także wygląd. Ich uniwersalna, stonowana kolorystyka i prezencja sprawiają, że granit doskonale odnajdzie się zarówno w kuchniach urządzonych w modnej, nowoczesnej stylistyce, jak i pomieszczeniu utrzymanym w stylu retro, skandynawskim, glamour oraz prowansalskim. Szeroki wybór wariantów kolorystycznych pozwala na idealne dopasowanie barwy kamienia do pozostałych elementów wystroju wnętrza. Do najczęściej spotykanych kolorów, w których występują blaty granitowe do kuchni należą czerń, szarość, czerwień, złoto, zieleń oraz jasnoróżowy. Każdy blat posiada ponadto unikalną strukturę żył, która czyni z niego niepowtarzalny materiał na trwałe, solidne i estetyczne blaty kuchenne.