Wiele osób marzy o otworzeniu własnej restauracji, pizzerii lub bistro. Przygotowanie i sprzedaż posiłków jawi się nam jako świetny sposób na zarobek, a osoby lubiące gotować mają nadzieję, że hobby zamienią na pasję. Tymczasem do sukcesu trzeba mieć bardzo dobrze przemyślany plan, spore zaplecze finansowe, nerwy ze stali i pewną dozę szczęścia. Dobrze prosperująca restauracja musi być szczegółowo zaplanowanym biznesem, a wiele osób nie zdaje sobie sprawy z wielu kwestii, jakie trzeba wziąć pod uwagę przy jej planowaniu. Jedną ze sporych niespodzianek dla laików jest koszt zmywalni do naczyń i wymagania, jakie w tej kwestii stawiają przepisy.
Jak zaplanować mycie dużych ilości naczyń?
Każdy profesjonalny lokal gastronomiczny musi mieć wydzielone miejsce na zmywanie i wyparzanie brudnych naczyń. Nawet jeśli w grę wchodzi nieduża knajpka, miejsce na zmywalnię i tak zajmie więcej powierzchni, niż możesz początkowo zakładać. W większych restauracjach to oddzielne spore pomieszczenia. Przy średnim obłożeniu ilość naczyń, talerzy, sztućców i szklanek, które należy umyć może przyprawić o zawrót głowy. W trakcie naprawdę dużego ruchu te ilości są wręcz przytłaczające. Mały zakład gastronomiczny musi mieć miejsce na minimum dwukomorowy zlew oraz profesjonalną zmywarkę i wyparzarkę do naczyń oraz chociaż jeden stół służący do trzymania naczyń brudnych i jeden, gdzie wyjmować będziemy czyste. W większej restauracji będzie na to potrzebne całe pomieszczenie.
Optymalne rozwiązania dla gastronomii
Pomieszczenie przeznaczone na zmywanie naczyń musi znajdować się w takim miejscu, by ułatwić dostęp kelnerom przynoszącym brudne naczynia z sali. Sama zmywalnia naczyń powinna być podzielona strefy brudną i czystą. Z jednej strony powinno być miejsce na przynoszenie naczyń brudnych, a z drugiej strony dostęp do pomieszczenia, gdzie składowane są już naczynia i sztućce umyte. Oglądając więc lokal pod restaurację nie patrz tylko, gdzie rozmieścić stoliki do konsumpcji i bar, ale bardzo dokładnie rozważ także rozplanowanie zaplecza. Optymalnym rozwiązaniem jest rozdzielnia kelnerska z okienkiem podawczym czy stołem sortowniczym, gdzie kelnerzy mogą zostawić naczynia, bez wchodzenia na zmywalnię. Poza dobrą zmywarką do podstawowych sprzętów na zmywalni należą uzdatniacze wody, rozdrabniacze odpadów, kosze i nadstawki dla gastronomii oraz spryskiwacze. To wszystko należy uzupełnia dobrej jakości chemia profesjonalna.
Chemia profesjonalna z godnej polecenia hurtowni online Higiena24
Wysokiej klasy środki czystości pozwalają poradzić sobie z każdym rodzajem zabrudzenia w sposób bezpieczny dla pracowników oraz zastawy stołowej w restauracji. Profesjonalne urządzenia kuchenne wymagają stosowania wyspecjalizowanych środków czystości. Chemia profesjonalna z hurtowni online Higiena24.com idealnie współpracuje ze sprzętem gastronomicznym, a opakowania o dużej pojemności ułatwią Ci dbanie o zaopatrzenie. Znajdziesz tu najlepsze preparaty do maszynowego mycia i płukania oraz nabłyszczania naczyń, które ułatwią dbanie o czystość i porządek w najbardziej zatłoczonej restauracji.