Jeśli mamy poczucie, że zwykłe fusy zalane wrzątkiem nie są wystarczające, to warto postawić na opcję, która zapewni nam prawdziwie aromatyczne doznania. Kawiarka indukcyjna szybko przekona nas, że świeżo zmielone, parzone ziarna nie mogą się równać z innymi technikami robienia tego pobudzającego napoju. Problem jednak w tym, że jeśli całe życie korzystaliśmy z zalewanych wrzątkiem fusów lub opcji rozpuszczanych, to pierwsze momenty z kawiarką mogą okazać się nieco kłopotliwe.
Warto jednak zaznaczyć na samym wstępnie, że kafeterka (taka bowiem nazwa również często pojawia się zamiennie) jest bardzo prosta w obsłudze. Naczynie składa się z trzech części: pojemnika na wodę – znajdującego się na dole, sitka na zmielone ziarna oraz górnego pojemnika. Sam proces przygotowania napoju opiera na odpowiednim wykorzystaniu ciśnienia powstałego podczas gotowania. Woda pod wpływem temperatury przepływa przez sitko, na którym znajduje się zmielona kawa, a następnie skrapla się w gotowej postaci w górnej części naczynia.
Zmielone ziarna w kawiarce na kawę
Z pewnością niejedna osoba zada pytanie, skąd wziąć mielone ziarna. Najlepszym sposobem będzie ręczny młynek do kawy, który bez trudu kupimy w Internecie za niewielkie pieniądze. Co prawda można kupować zmieloną kawę, lecz najlepszy smak i aromat jest wtedy, kiedy mielenie następuje zaraz przed parzeniem. Pamiętajmy także o tym, aby ustawić młynek na odpowiednią grubość, ponieważ zbyt drobno zmielona kawa może mieć odczuwalnie gorszy smak. Z czego to wynika? Z niskiej ekstrakcji ziaren.
Ręczny młynek doskonale współgra z taką opcją jak kawiarka na indukcję (sprawdź na: https://www.pieknowdomu.pl/wyposazenie-kuchni/kawiarki.html). Za naprawdę niewielkie pieniądze zapewniamy sobie poranek rodem z włoskiej prowincji, gdzie zapach świeżo parzonego napoju pozytywnie nastraja na cały dzień.
Jak wybrać kawiarkę indukcyjną?
Jak zatem wybrać odpowiednią kawiarkę do kawy? Po pierwsze – tworzywo. Na rynku znajdziemy rozwiązania aluminiowe, ze stali nierdzewnej oraz metalowe z elementami ceramicznymi. Zdecydowanie warto postawić na opcję drugą. Gwarantuje ona wysoką funkcjonalność w połączeniu z długą żywotnością naczynia. Rozwiązania te często wyposażone są także w specjalny uchwyt z tworzywa sztucznego, aby móc złapać kawiarkę bez ryzyka poparzenia.
W dalszej części warto zastanowić się, nad rozmiarem. Wszystko zależy od tego, jak wiele osób będzie chciało z niego korzystać. Najczęściej spotyka się propozycje w trzech wielkościach: 450 ml (9 filiżanek), 300 ml (6 filiżanek) oraz 200 ml (4 filiżanki). Wiele zależy też od tego, ile sami filiżanek pijemy. Kawiarka na kawę trzyma temperaturę przez długi czas, co przekłada się również na to, że i sam napój nie stygnie. Jedno parzenie może więc zapewnić nam kilka dolewek w zaskakująco długim czasie od wstawienia kawiarki.
Na końcu zwróćmy uwagę, czy produkt, który nas interesuje, dostosowany jest do naszej kuchenki. Jeśli na przykład nie mamy standardowych palników, musimy zwrócić uwagę, czy opcja, którą wybieramy to kawiarka na indukcję. Jeśli sprawdzimy wszystkie te parametry i znajdziemy rozwiązanie mieszczące się w naszym przedziale cenowym, to wystarczy jedynie złożyć zamówienie i w niedługim czasie cieszyć się aromatyczną kawą każdego poranka.
Sprawdź więcej na: https://www.pieknowdomu.pl/