Kuchnia jest sercem każdego domu. W tym miejscu pragniemy stworzyć przytulną atmosferę i korzystamy z szeregu akcesoriów, które ułatwiają codzienne gotowanie i pieczenie. Co przyda się w każdej kuchni? Jakie akcesoria kuchenne są niezbędne? O czym warto pamiętać?
Przechowywanie przyborów w kuchni
Podczas zakupu wyposażenia do kuchni pamiętajmy o tym, aby zapewnić odpowiednie przechowywanie. Akcesoria możemy wyeksponować na blacie lub schować w szufladach, tak aby mieć do nich łatwy dostęp. Jakość narzędzi kuchennych i ich ilość wpływa na wygodę każdego dnia, a ich wybór zależy od użytkowników. Stalowe przybory bardzo ładnie zaprezentują się na listwie magnetycznej, którą umieścimy nad blatem kuchennym. Sprawdzą się tutaj także relingi i wieszaki, czy też stojaki postawione na blacie.
Niezbędne akcesoria kuchenne
Wybór akcesoriów warto uwarunkować tym, jakie są nasze potrzeby i oczekiwaniami. Nie zapomnijmy sprawdzić, czy produkty wyczyścimy w zmywarce oraz postawmy na doskonałą jakość. Komfort w kuchni to podstawa, dlatego uchwyty antypoślizgowe i rączki dobrać należy do wielkości dłoni. Przyjrzyjmy się, jakie akcesoria są niezbędne w każdej kuchni;
- Deski do krojenia – przydadzą się zarówno duże i małe, mogą być wykonane z różnorodnych materiałów. Sporym uznaniem cieszą się tradycyjne deski z drewna, które cechują się wytrzymałością. Więcej o deskach.
- Ostrzałki do noży – ostry nóż jest niezbędny w kuchni. Po pewnym czasie ulegnie z pewnością utracie ostrości, dlatego zadbajmy o zakup efektownych ostrzałek, które spełnią swoją funkcję. Ostrzałki można kupić tutaj.
- Obieraczki i skrobaczki – wpływają na ułatwienie pracy podczas obierania warzyw i owoców. Powinny odznaczać się wygodą i poręcznością.
- Rózgi kuchenne i trzepaczki – na rynku znajdziemy różnorodne trzepaczki, które różnią się kształtami i wykorzystanymi materiałami. Jedno jest pewne – mają za zadanie dokładnie ubić dany produkt (zazwyczaj jajka, śmietanę lub sos).
- Miarki kuchenne/dzbanki z miarkami oraz miękkim uchwytem – zmorą w kuchni dla wielu osób jest odmierzanie kuchennych miar. W tym celu przydadzą się przyborniki pozwalające odliczyć każdą ilość.
- Łopatki, łyżki i szumówki – są niezwykle przydatne w kuchennym otoczeniu. Zazwyczaj wystarczy kilka sztuk, jednak miłośnicy gotowania korzystają z łopatek przeznaczonych do danych potraw.
- Tłuczki do ziemniaków i mięsa – posłużą nam przez długi czas. Powinny bazować na wytrzymałości i odporności. Najlepszym wyborem jest produkt z dwoma końcówkami, co pozwala także nakłuwać mięso. Narzędzia typu 2 w 1 wpływają na oszczędność miejsca w kuchni.
- Durszlaki i cedzaki – mogą stanowić oddzielne naczynie lub dopasowany element do zlewozmywaka. Wykorzystywane są do płukania, odcedzania o obciekania potraw.
Przyborów kuchennych jest bardzo dużo. Każda gospodyni znajdzie coś dla siebie, stawiając na odpowiednią wielkość akcesoriów kuchennych i solidny materiał. Okazuje się, że bardzo często te niepozorne przedmioty stanowią doskonałe urozmaicenie aranżacji kuchni. Można je bowiem wyeksponować na blacie lub powiesić nad blatem.