Kuchnia jest sercem każdego domu. W tym miejscu pragniemy stworzyć przytulną atmosferę i korzystamy z szeregu akcesoriów, które ułatwiają codzienne gotowanie i pieczenie. Co przyda się w każdej kuchni? Jakie akcesoria kuchenne są niezbędne? O czym warto pamiętać?
Przechowywanie przyborów w kuchni
Podczas zakupu wyposażenia do kuchni pamiętajmy o tym, aby zapewnić odpowiednie przechowywanie. Akcesoria możemy wyeksponować na blacie lub schować w szufladach, tak aby mieć do nich łatwy dostęp. Jakość narzędzi kuchennych i ich ilość wpływa na wygodę każdego dnia, a ich wybór zależy od użytkowników. Stalowe przybory bardzo ładnie zaprezentują się na listwie magnetycznej, którą umieścimy nad blatem kuchennym. Sprawdzą się tutaj także relingi i wieszaki, czy też stojaki postawione na blacie.
Niezbędne akcesoria kuchenne
Wybór akcesoriów warto uwarunkować tym, jakie są nasze potrzeby i oczekiwaniami. Nie zapomnijmy sprawdzić, czy produkty wyczyścimy w zmywarce oraz postawmy na doskonałą jakość. Komfort w kuchni to podstawa, dlatego uchwyty antypoślizgowe i rączki dobrać należy do wielkości dłoni. Przyjrzyjmy się, jakie akcesoria są niezbędne w każdej kuchni;
- Deski do krojenia – przydadzą się zarówno duże i małe, mogą być wykonane z różnorodnych materiałów. Sporym uznaniem cieszą się tradycyjne deski z drewna, które cechują się wytrzymałością. Więcej o deskach.
- Ostrzałki do noży – ostry nóż jest niezbędny w kuchni. Po pewnym czasie ulegnie z pewnością utracie ostrości, dlatego zadbajmy o zakup efektownych ostrzałek, które spełnią swoją funkcję. Ostrzałki można kupić tutaj.
- Obieraczki i skrobaczki – wpływają na ułatwienie pracy podczas obierania warzyw i owoców. Powinny odznaczać się wygodą i poręcznością.
- Rózgi kuchenne i trzepaczki – na rynku znajdziemy różnorodne trzepaczki, które różnią się kształtami i wykorzystanymi materiałami. Jedno jest pewne – mają za zadanie dokładnie ubić dany produkt (zazwyczaj jajka, śmietanę lub sos).
- Miarki kuchenne/dzbanki z miarkami oraz miękkim uchwytem – zmorą w kuchni dla wielu osób jest odmierzanie kuchennych miar. W tym celu przydadzą się przyborniki pozwalające odliczyć każdą ilość.
- Łopatki, łyżki i szumówki – są niezwykle przydatne w kuchennym otoczeniu. Zazwyczaj wystarczy kilka sztuk, jednak miłośnicy gotowania korzystają z łopatek przeznaczonych do danych potraw.
- Tłuczki do ziemniaków i mięsa – posłużą nam przez długi czas. Powinny bazować na wytrzymałości i odporności. Najlepszym wyborem jest produkt z dwoma końcówkami, co pozwala także nakłuwać mięso. Narzędzia typu 2 w 1 wpływają na oszczędność miejsca w kuchni.
- Durszlaki i cedzaki – mogą stanowić oddzielne naczynie lub dopasowany element do zlewozmywaka. Wykorzystywane są do płukania, odcedzania o obciekania potraw.
Przyborów kuchennych jest bardzo dużo. Każda gospodyni znajdzie coś dla siebie, stawiając na odpowiednią wielkość akcesoriów kuchennych i solidny materiał. Okazuje się, że bardzo często te niepozorne przedmioty stanowią doskonałe urozmaicenie aranżacji kuchni. Można je bowiem wyeksponować na blacie lub powiesić nad blatem.
Pierwszy raz słyszę określenie rózga kuchenna 😉 Musiałem o tym napisać, bo jestem ciekawy, czy autor wie może z jakiego rejonu wywodzi się to powiedzenie. Zawsze w domu, czy u znajomych mówiło się trzepaczka. Sam artykuł bardzo fajny, taka checklista dla osób zmieniających mieszkanie. Wszystkie akcesoria kuchenne poruszone.