Espresso, czyli jeden z najpopularniejszych napojów na świecie to ratunek dla milionów ludzi. Pobudzające właściwości kofeiny i pełen niuansów smak to dwie najczęściej podawane zalety espresso. Wiele miłośników kawy zastanawia się jak zwiększyć doznania z picia espresso w najprostszy do wykonania sposób. Okazuje się, że równie tradycyjnym sposobem co samo espresso jest espresso doppio. Czym jest enigmatyczne espresso doppio i jak jest przyrządzić?
Co to jest espresso doppio?
Pięknie brzmiący włoski termin espresso doppio oznacza najzwyczajniej w świecie podwójne espresso. Jest to zwyczajne włoskie espresso przyrządzone w tradycyjny sposób, ale w większej filiżance. Tradycyjne włoskie espresso przyrządza się z ok. 7 gramów świeżo zmielonej kawy. By przyrządzić espresso doppio należy użyć podwójnej ilości kawy, czyli ok. 14 gramów. Warto pamiętać, że kolba ekspresu nie zawsze pozwoli na zmieszczenie takiej ilości świeżo zmielonej kawy.
Jak przyrządzić podwójne espresso?
Przyrządzenie espresso doppio jest banalnie proste. Będziesz potrzebować podwójnej dawki świeżo zmielonej kawy do espresso, czyli ok. 14 gramów kawy oraz ekspres. Jeśli kolba w Twoim ekspresie nie pomieści takiej ilości kawy to możliwe jest sporządzenie espresso doppio na raty. Espresso doppio przygotowuje się najcześciej wykorzystując podwójny filtr do kawy w kolbie, ale posiadanie pojedynczego filtru w niczym nie przekreśla szans na przygotowanie sobie podwójnego espresso. Jedynym wymogiem przy posiadaniu pojedynczego filtra będzie wcześniejsze podgrzanie filiżanki, aby kawa za szybko się nie wychłodziła.
Jak pić espresso doppio?
Prawidłowe picie podwójnego espresso nie różni się od tradycyjnego sposobu spożywania zwykłego espresso. Przed łykiem kawy należy przepłukać kubki smakowe wodą mineralną, aby móc w pełni odczuwać nutki smakowe kawy. Jedynie taki sposób picia espresso pozwoli na docenienie smaku tradycyjnie parzonej włoskiej kawy. Warto pamiętać, że wypicie podwójnego espresso może trwać dłużej niż zwykłego, więc warto podzielić picie doppio na dwa razy. Nie jest to żadna ujma, a mniej doświadczonym kawoszom pozwoli na dodatkowe wczucie się w smak świeżo zmielonej kawy.
Ile kofeiny znajdziemy w espresso doppio?
Należy pamiętać, że nawet zwykłe espresso powinno pić się z umiarem. W przypadku espresso doppio powinno się uważać na ilość spożywanej kofeiny. W podwójnym espresso może znaleźć się nawet do 200mg kofeiny. Dawka 500mg kofeiny może skutkować w przyspieszoną pracę serca, nawet jego kołatanie. Lekarze zalecają, by osoby o średniej masie cała (od 70kg do 90kg) nie piły więcej niż 400mg kofeiny dziennie, co równa się dwóm przepysznym podwójnym espresso.