Kupując ciasto czy to w cukierni czy nawet w dużym supermarkecie, najczęściej jest ono zapakowane w plastikowy pojemnik. Niestety słabej jakości plastik otacza nas z każdej strony, a nie jest to dobre dla naszego środowiska. Wiele osób, chcąc chociaż trochę ograniczyć jego obieg, wykorzystuje ponownie plastikowe pojemniki. Czy taki pojemnik z ciasta się do tego nadaje?
Plastik kontra papier
Nie da się ukryć, że papierowo opakowania na ciasto i inne wyroby cukiernicze to rozwiązanie o wiele bardziej przyjazne środowisku. Jednak wiele firm stawia na te plastikowe, choćby dlatego, żeby znajdujące się w nich wyroby były lepiej widoczne. Trudno wyobrazić sobie, żeby w markecie gdzie nie ma osobnej obsługi na stanowisku z ciastami, kupujący mieli zdecydować się na zakup ciasta bez zobaczenia go. Jednak jeśli tylko jest taka możliwość to zdecydowanie wybierajmy rozwiązania eko.
Co zrobić ze zużytym pojemnikiem plastikowym?
Opakowania, w jakie pakowane są ciasta, są wykonane z bardzo cienkiego plastiku. To raczej niezbyt wytrzymałe pojemniki. Raczej nie będą się nadawały do przechowywania później jedzenia, bo jednak nie są one bardzo szczelne. Jeśli już, to można je wykorzystać do przechowania kawałka upieczonego w domu ciasta, czy żeby je dla kogoś zapakować. Inna żywność raczej nie powinna do nich trafić.
Wyrzucić czy zostawić?
Istnieje cała masa ludzi, którzy nie lubią niczego wyrzucać. To nie tylko kwestia oszczędności, ale związana jest z filozofią zero waste, według której powinniśmy starać się niczego nie marnować. Pojemnik po wyrobach cukierniczych można zagospodarować w szufladzie kuchennej. Jeśli rozdzielimy go na dwie części może to być podstawka na poukładane torebki z przyprawami. Warto osobno trzymać te przeznaczone do słodkich wypieków, budynie, kisiele i tym podobne, a osobno wszystkie zioła i przyprawy do gotowania. Można w nim też przechowywać torebki z nasionami, czy wykorzystać je jako tacki do suszenia nasion.
Jeśli zdecydujesz się na wyrzucenie pojemnika, nie zapominaj o odpowiedniej segregacji odpadów. Przed wyrzuceniem warto go znieść, aby zajmował mniej miejsca i wyrzucić do kosza na plastik.
Domowe przechowywanie
Do przechowywania wypieków o wiele bardziej sprawdzą się pojemniki plastikowe z pokrywką. Są one wykonane z dużo grubszej warstwy tworzywa, z powodzeniem można je myć nawet w zmywarce i posłużą długi czas. Wybór jest ogromny – małe, duże, prostokątne, okrągłe. Niestety u nas jeszcze nie jest to standardem ale w wielu zagranicznych państwach ludzie przychodzą do restauracji ze swoimi pojemnikami i do nich pakują na wynos to, czeka nie dali rady zjeść. Oby ten trend dotarł i do nas, bo to jednak zawsze jedno opakowanie na wynos mniej.
Postaw na szkło
Najbardziej ekologicznym rozwiązaniem są szklane pojemniki. Są one co prawda droższe od plastikowych, ale bardziej trwałe. Nie odbarwiają się, można je myć w zmywarce i korzystać z nich długi czas. Warto zaopatrzyć się w takie pojemniki, to kolejny krok, który ma zadbać o naszą planetę i środowisko.
Artykuł partnera.