Jednym ze sprzętów AGD przydatnych w każdej domowej kuchni jest nowoczesny blender kielichowy. Służy on bowiem do automatycznego rozdrabniania i miksowania warzyw, owoców, ziół, orzechów, mięsa, a nawet lodu. Jeśli zależy nam na zakupie funkcjonalnego modelu, to koniecznie zajrzyjmy na profesjonalny ranking blenderów kielichowych dostępny w Internecie.
Krótka charakterystyka urządzenia
Omawiany blender stanowi prawdziwe wybawienie w procesie przygotowywania zup typu krem, koktajli orzeźwiających i zdrowotnych, pysznych smoothie, hummusu do smarowania pieczywa czy masła orzechowego. Głównym elementem konstrukcyjnym jest stalowe ostrze poruszające się z ogromną prędkością obrotową. Gwarantuje ono uzyskiwanie masy o idealnie gładkiej, aksamitnej konsystencji. Pozostałe istotne komponenty to przede wszystkim wydajny silnik, solidny korpus wykonany ze stali nierdzewnej bądź wysokiej jakości tworzywa sztucznego, panel sterowania pozwalający na precyzyjne regulowanie parametrów pracy, wielowypust odpowiedzialny za kręcenie ostrzem, kołnierz ochronny, a także kielich z tritanową pokrywką. W egzemplarzach próżniowych występuje dodatkowo specjalny moduł odsysający powietrze.
Moc i pojemność to kluczowe parametry
Decydując się na zakup blendera kielichowego, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego moc. Najbardziej popularne wersje oferują między 600 a 800 W, co w zupełności wystarcza do skutecznego rozdrabniania wszelkich produktów miękkich oraz średnio-miękkich (bananów, jabłek, ogórków, pomidorów, papryki, mięsa drobiowego itp.). Jeżeli natomiast regularnie miksujemy produkty o twardszej strukturze (orzechy, ciecierzycę, sery), to wówczas znacznie lepszym wyborem będzie sprzęt bazujący na silniku o mocy 1800-2000 W.
Drugim parametrem odgrywającym ważną rolę jest oczywiście pojemność głównego zbiornika, która może wynosić od 0,5 do 2,5 litra. Ta największa doskonale sprawdzi się w przypadku wieloosobowych rodzin i w zastosowaniach typowo gastronomicznych. Pamiętajmy, że wspomniany już ranking blenderów kielichowych obejmuje modele o zróżnicowanej mocy i pojemności, więc bez problemu znajdziemy coś dla siebie.
Wyjątkowo przydatne udogodnienia
Przy wyborze blendera kielichowego koniecznie zweryfikujmy, czy posiada co najmniej 2 ostrza ze stali nierdzewnej (z możliwością swobodnego wyciągania) i antypoślizgowe nóżki zapobiegające przesuwaniu się po blacie. Bardzo duże znaczenie ma ponadto funkcjonalność urządzenia. Priorytetem jest z pewnością tryb pracy pulsacyjnej, ułatwiający obrabianie surowych marchewek czy buraków. Nie obejdzie się także bez funkcji kruszenia lodu, siekania ziół, miksowania składników o wysokiej temperaturze i ekspresowego blendowania.
Zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem, długi przewód zasilający oraz automatyczny system czyszczenia to dodatkowe pożądane opcje uprzyjemniające korzystanie z blendera. Na koniec zwróćmy jeszcze uwagę na design. Powinien być wystarczająco atrakcyjny, tak aby sprzęt wzbogacał aranżację domowej kuchni (zazwyczaj stoi na widoku).