Zastawa stołowa może pojawiać się w bardzo wielu wzorach, kolorach, a także kształtach. Na stołach wielkanocnych znajdzie się miejsce zarówno na białe naczynia, jak i charakteryzujące się bardziej intensywnymi kolorami. W tym artykule wskazujemy, w jaki sposób wybrać zastawę, aby oprawa Świąt Wielkanocnych była wyjątkowa.
Zastawa stołowa – co się na nią składa?
Stołowa zastawa składa się z wielu elementów, które stanowią dla siebie wzajemne uzupełnienie. Wymienić można zatem między innymi:
- maselniczki,
- sosjerki,
- solniczki i pieprzniczki,
- półmiski,
- wazy do zupy,
- salaterki,
- bulionówki i miseczki,
- talerzyki deserowe,
- głębokie talerze obiadowe,
- płaskie talerze obiadowe.
To, jakie elementy będzie zawierać Twoja zastawa obiadowa zależy oczywiście wyłącznie od Ciebie i Twojego zapotrzebowania. Niemała rolę w kwestii zapotrzebowania odgrywa również okoliczność związana z dniem, w którym będziesz wykorzystywać zastawę.
Zastawa na Wielkanoc – co ją wyróżnia?
Gustomania to takie miejsce w internecie, w którym możesz sprawdzić, jak powinna wyglądać prawdziwa zastawa na Wielkanoc, a także się w nią zaopatrzyć. Przede wszystkim powinna być elegancka po to, aby został zachowany nastrój tego ważnego i rodzinnego święta. W związku z tym z pewnością nie może zabraknąć pojemnych kubków, eleganckich filiżanek na nie tylko gorące, ale także chłodne napoje oraz wysokich szklanek. Dodatkowo potrzebne będą również doskonale wyglądające sztućce oraz inne akcesoria do serwowania potraw.
Trzeba pamiętać również o tym, że serwisy obiadowe, które sprawdzą się w Wielkanoc pasują do stołu wiosennego. W związku z tym z pewnością mogą pasować w tym przypadku kwiatowe wzory. Absolutnie nie stają się one nachalne i wręcz podkreślają charakter tego wyjątkowego dnia. Dodatkowo można uzupełnić zastawę stołową na Wielkanoc o piękne miseczki, półmiski, a także inne naczynia o spójnej stylistyce.
Oczywiście zastawy na Wielkanoc mogą być także bardziej stonowane i wcale nie jest koniecznością posiadanie naczyń z kwiecistymi wzorami. Warto jednak taki sposób dobrać serwis, aby nic nie gryzło się z pozostałymi dekoracjami na kuchennym stole.
Serwisy obiadowe – jakie warto kupować?
Serwis obiadowy dla 6 osób to bardzo ważny element wyposażenia każdej kuchni. Zwłaszcza przy takiej okazji jak Święta Wielkanocne. Przede wszystkim warto kupować takie serwisy, które poza elegancją i trwałością wyróżniają się także odpornością na działanie czynników chemicznych. Gdy mają również niski poziom nasiąkania, możesz być pewny, że to właściwy wybór.
Zastawa obiadowa, która doskonale sprawdzi się w Wielkanoc może wyglądać luksusowo, choć nie jest to konieczność. Za każdym razem decydując się na serwisy obiadowe, trzeba bowiem zwracać uwagę na to, jak wyglądają pozostałe elementy dekoracji. Z całą pewnością wysokogatunkowa porcelana jest najlepszym tworzywem, z którego mogą być wykonane takiego typu serwisy.
Zalety porcelanowej zastawy
Gdy wykorzystywana na Wielkanoc zastawa została wykonana z porcelany, doskonale nadaje się do mycia w zmywarce. Dzięki temu osoba, która odpowiada za uprzątnięcie świątecznego stołu, nie będzie miała z tym żadnych problemów. Wszelkie zanieczyszczenia można na porcelanowej zastawie umyć nawet bez wykorzystania jakichkolwiek detergentów. Ryzyko odbarwienia także jest minimalne. Gdy dodamy do tego fakt, że w porcelanowym serwisie obiadowym można podawać zarówno:
- ćwikłę,
- herbatę,
- kawę,
a także inne potrawy i napoje, wychodzi na to, że porcelana nie tylko wygląda bardzo elegancko, ale jest również niesamowicie praktyczna i uniwersalna. Porcelanowe zastawy związane są także nieodłącznie z wielością barw oraz wzorów.