Największym atutem profesjonalnego grilla gazowego jest jego wielofunkcyjność. Innowacyjne funkcje i sama technologia tego grilla pozwala nie tylko grillować, ale i wędzić lub przyrządzić kurczaka z rożna. Zakup takiego urządzenia jest z pewnością na lata, a sam sprzęt zachowuje niezmienny wygląd. Wszystko przez materiał, z jakiego jest wykonany gazowy grill, czyli dzięki stali nierdzewnej. Tak profesjonalna budowa cechuje się trwałością i wytrzymałością, dlatego też przedłuża sezon grillowania i pozwala na jego trwanie aż od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Poznaj wszystkie funkcje gazowego grilla. Serdecznie zachęcamy do dalszego czytania.
Profesjonalny grill gazowy – czym jest?
Słyszałeś kiedyś o amerykańskim grillu? Urządzenie zasilane na gaz zyskało swoją popularność dzięki Ameryce. Kraj ten znany z organizowania spotkań z najbliższymi przy stole wypełnionym wyśmienitymi smakołykami z grilla, wypromował ten sposób spędzania wolnego czasu i relaksu. Za pomocą tego urządzenia można przygotować znane steki, hamburgery, skrzydełka Kentucky, żeberka, kurczaka z rożna i wiele innych specjałów. Jednak ma to związek z licznymi funkcjami i technologiami, o których przeczytasz w poniższym akapicie.
Jakie funkcje ma grill gazowy?
Grille gazowe ze stali nierdzewnej zaskakują wielofunkcyjnością poprzez wyposażenie w takie elementy jak:
- Boczny palnik pl, który odpowiada za proste odgrzewanie dań. Innowacyjność pozwala na zachowanie soczystości ponownie przygrzewanych potraw i równomierne nagrzewanie. Dzięki temu posiłek zachowuje świeżość i zachowuje odpowiednią temperaturę.
- Kilka palników z własnymi iskrownikami pozwala na dopasowanie odpowiedniej temperatury do przyrządzanego dania. Jest to szczególnie ważne, kiedy grillujemy steki i jesteśmy miłośnikami takiej kuchni. Najróżniejsze stopnie wysmażenia są możliwe do doskonałego przyrządzenia, a dzięki zastosowaniu specjalnego termometru do mięs, poznamy temperaturę wnętrza steka.
- Płyta żeliwna dwustronna, czyli zaskakująca część profesjonalnego urządzenia. Wyróżnia się ona dwoma odmiennymi powierzchniami płyta. Jedna z nich służy do grillowania bardzo delikatnych produktów, w tym ryb, owoców morza czy serków. Natomiast druga świetnie sprawdzi się w przygotowywaniu mięs i warzyw, a także świetnym burgerów.
- Żeliwny ruszt, który gwarantuje przyrządzenie zdrowych potraw o zachowanych wartościach odżywczych. Wszystko poprzez zasilanie urządzenia na gaz.
- Skrzynka wędzarnicza, którą można podłączyć w bardzo prosty sposób, umożliwia przygotowanie wyśmienitych serów, ryb czy wędzonych mięs. Prosty sposób ich przyrządzenia wymaga tylko kilku godzin moczenia żywności w specjalnej marynacie lub solance – a następnie wstawienie do skrzynki wędzarniczej.
Podsumowanie
Jeśli jesteś miłośnikiem kulinariów, uwielbiasz gotować lub często spędzasz czas z najbliższymi podczas grillowania, szczególnie polecamy kupno grilla gazowego. Pozwala on przyrządzić rozmaite specjały, a sam sprzęt przez lata posłuży w niezmiennym stanie.